1. Harjoitus // 1. Rehearsal
Tee sivun taittopohja toisella luennolla mitatun lehden sivun mukaan.
Copy the layout style of a magazine page which you've measured.
Tallenna Indesign –tiedostosi mieluiten muistitikulle tai ulkoiselle kovalevylle. Siirrä myös kaikki käyttämäsi kuvat samaan paikkaan, niin voit työskennellä millä koneella tahansa. Indesign linkittää kuvat työtiedostoonsa, joten pelkkä työtiedoston tallentaminen ei auta.
Master-sivu
Master-sivuille määritellään elementit, joiden halutaan näkyvän kaikilla sivuilla. Tällaisia ovat esimerkiksi sivunumerointi, apuviivat, koristeet... Yhdessä työtiedostossa voi olla useita master-sivuja.
Olkaa tarkkana ettette ala tekemään taittoa master-sivulle!
Sivunumerointi
Mene A-masteriin, tee tekstilaatikko haluamaasi kohtaan. Mene Type -> Insert Special Character -> Markers -> Current Page Number. Muista tehdä sivunumerot vasemmalle ja oikealle sivulle, jos haluat sen olevan molemmilla puolilla.
Jos haluat sivunumeroinnin alkavan joltain muulta sivulta kuin ensimmäiseltä:
1. valitse ensin kaikki sivut (pages valikosta, muuttuvat siniseksi)
2. ctrl-klik sivuja ja valikosta poista täpät Allow Document Pages to Shuffle ja Allow Selected Spread to shuffle.
3. klikkaa A-master pois käytöstä niiltä sivuilta, joihin et halua sivunumeroa: ctrl-klik -> Apply Master to Pages -> pudotusvalikosta valitse none -> ok
4. Valitse sivu, josta haluat sivunumeroinnin alkavan -> ctrl-klik -> Numbering & Section Options -> Start numbering at 1 (eli 1 tarkoittaa tässä ensimmäistä sivunumeroa)
Ta-daa!
Paragraph styles
Kappaletyylit toimivat samaan tapaan kuin Wordissa, mutta InDesignissa voit muokata tekstiä paljon vapaammin. Kannattaa tehdä oma tyyli etenkin väliotsikoille, leipätekstille ja erikoistapauksille kuten anfangeille Kun avaat Paragraph stylesin, ikkunassa on jo yksi tyyli valmiina: Basic paragraph style. Voit lähteä muokkaamaan esimerkiksi leipätekstin tyyliä siihen.
Basic Character Formats:
Kirjainperheen ja kirjainleikkauksen lisäksi täällä voi määrittää pistekoon, rivivälin (Leading), kirjainten välisen tilan eli välistyksen (tracking).
Advanced Character Formats
Täällä tarvitsee vain vaihtaa kieli suomeksi.
Indents and spacing
Täällä voit määrittää palstan tyylin: vasen liehu, tasapalsta, keskitetty, vasen liehu...
Sisennykset saa määritettyä täällä, joko ensimmäiselle riville tai koko palstalle.
Kappaleiden ja väliotsikoiden välit voi määrittää Space before ja Space afterilla.
Voit myös ottaa käyttöön rivirekisterin eli gridin. Grid on määritetty 12 pt:n rivivälille Indesignin preferences –valikossa, tälle rivivälille suositeltu leipätekstikoko on 10-11pt riippuen fontin x-korkeudesta.
Voit kopioida Basic Paragraphin ja tehdä uuden tyylin sen ”päälle”.
Kuvien tuominen ja muokkaus
Kuvat tuodaan työtiedostoon painamalla cmd+D (PC:llä ctrl+D) ja valitsemalla valikosta kuvan. Voit halutessasi tuoda useamman kuvan kerralla valitsemalla cmd (tai ctrl) pohjassa useamman kuvan.
Skaalaus tapahtuu mustalla nuolella shift+cmd pohjassa raahaamalla. Ilman näitä napukoita vain rajaat kuvaa. Sininen laatikko toimii rajaavana elementtinä. Tuplaklikkaamalla kuvaa saat esille punaisen laatikon, joka on itse kuva bounding boxin (rajauslaatikon) sisällä. Siniseen laatikkoon voit lisätä vektoripisteitä Pen toolilla, ja niitä siirtelemällä/muokkaamalla voit syvätä kuvan esimerkiksi tekstin sekaan.
Text wrapilla saat integroitua kuvan tekstin sekaan. Text wrap tekee vaaleansinisen vektorirajan kuvan ympärille.
Kuvat näkyvät oikeanpuoleisessa paneelissa Links-osiossa. Pääset muokkaaman kuvia Photoshopissa valitsemalla kuvan listasta ja cmd-klik -> Edit with...
Kuvien mustemäärän tarkastaminen
Jotta kuvasi eivät sisältäisi liikaa painomustetta, voit tarkastella kuvia Indesignissa PRINTING & PROOFING -workspace valikoiden kautta. Saat valikot näkyviin yläpalkin valikosta, jossa oletuksena on valittuna joko ADVANCED tai ESSENTIAL.
Valitse kuva, jota haluat tarkastella. Valitse Printing & Proofing valikoista Separations Preview:n pudotusvalikosta Ink Limit. Esittemuotoiseen julkaisuun mustemäärän ei tulisi ylittää 300%. Muuta prosenttimäärään siis 300%, jos se ei ole siellä jo valmiiksi. Valitsemassasi kuvassa pitäisi näkyä punaisella kohdat, joissa mustemäärä ylittää 300%. Jos kohtia on paljon, käsittele kuvaa Photoshopissa esim. Shadows & Highlights -toiminnolla.